جاوا اسکریپت نیز مانند تمام زبانهای برنامهنویسی مزایا و معایب خاص خود را دارد؛ البته مزایای آن چشمگیرتر است و معایب آن بهاندازهای بزرگ و قابلتوجه نیستند که بتوانند مزایای آن را تحتالشعاع قرار دهند.
مزایا:
تعاملیتر شدن صفحات وب و وبسایتهای ایجادشده: صفحات وب ایجادشده با استفاده از این زبان برنامهنویسی در مقایسه با صفحات وب ایجادشده با سایر برنامههای زبان نویسی، برای کاربر جذابتر هستند و کاربر بهتر با آنها ارتباط برقرار میکند.
بارگذاری سریعتر وبسایتها: وبسایتهایی که با این زبان برنامهنویسی ایجاد شدهاند، بهسرعت در مرورگر بارگذاری میشوند؛ زیرا همانطور که گفتیم جاوا اسکریپت هم روی دستگاه کاربر و هم روی سرور قابلاجرا است؛ به همین دلیل در هنگام ایجاد درخواست از سوی کاربر برای باز شدن یک وبسایت، ارزیابی دادهها در خود مرورگر انجام میشود و لازم نیست دادهها برای انجام این کار به سرور منتقل شود.
درصورتیکه کاربر بخواهد از صفحه وبی که قبلا آن را باز کرده است، دوباره بازدید کنند و قسمتهایی از آن بهروزرسانی شده و تغییر کرده است، نیازی نیست کل صفحه دوباره بارگذاری شود و مرورگر تنها قسمتهایی را که بهروزرسانی شدهاند، آپدیت میکند. بارگذاری صفحات وب باعث کاهش فشار روی سرور میشود.
ساده بودن ساختار: همانطور که گفتیم بهراحتی میتوانید این زبان را فرابگیرید و استفاده از آن نیز آسان است. استفاده از جاوا اسکریپت میتواند باعث کاهش میزان قابلتوجهی از هزینهها برای ایجاد محتواهای پویا در صفحات وب شود.
سازگار بودن با اکثر زبانهای برنامهنویسی: این زبان میتواند همراه با بیشتر زبانهای برنامهنویسی استفاده شود؛ بنابراین میتوان آن را با اکثر زبانه ادغام کرد. در ضمن شما میتوانید کدهای این زبان را در هر وبسایت یا اسکریپت سایر زبانهای برنامهنویسی قرار دهید.
محبوبیت بسیار زیاد: جاوا اسکریپت زبان برنامهنویسی بسیار محبوبی است و در بسیاری از وبسایتها بدون توجه به موضوع و ماهیت آنها از این زبان برنامهنویسی استفاده میشود. در حال حاضر بسیاری از غولهای فناوری مثل گوگل، آمازون، پی پال و چند شرکت مطرح دیگر، از این زبان برنامهنویسی بهعنوان یک ابزار مفید استفاده میکنند. در کل این زبان برنامهنویسی دردسترسترین زبان برنامهنویسی با ویژگیهای بسیار زیاد است.
بارگذاری خودکار اطلاعات جدید: وبسایتهایی که با این زبان برنامهنویسی ایجاد شدهاند، میتوانند اطلاعاتی را که دائما در حال بهروزرسانی و تغییر هستند، بهصورت خودکار و بدون دخالت انسان بارگذاری کنند.
نمایش اطلاعات موردنظر کاربر: قطعاً برخی از اطلاعات وبسایتها برای کاربران جذاب نیستند یا کاربران نیازی به آنها ندارند. وبسایتهای طراحیشده با این زبان برنامهنویسی میتوانند تنها اطلاعاتی را که کاربر میخواهد، به او نمایش دهند؛ بهعنوانمثال ممکن است کاربر بخواهد تنها بخشی از گزینههای یک منو یا بخش کوتاهی از اطلاعات ذکرشده در یک بخش وبسایت را ببیند.
جلوگیری از تداخل بخشهای مختلف یک صفحه وب: این زبان برنامهنویسی میتواند موقعیت عناصر تشکیلدهنده یک صفحه وب و همچنین ابعاد یک پنجره مرورگر پیدا کند و با اعمال این اطلاعات از تداخل بخشهای مختلف یک صفحه وب مثل آیتمهای منوها جلوگیری کند؛ بهعنوانمثال شما میتوانید با بهرهمندی از قابلیتهای این زبان بفهمید درصورتیکه کاربر گزینههای زیرمجموعه گزینههای اصلی یک منو را باز کند، فضای کافی برای قرار گرفتن آنها در صفحه وب وجود دارد یا نه. در ضمن میتوان با بهرهمندی از این زبان از تداخل نوارهای اسکرول با یکدیگر نیز جلوگیری کرد
معایب:
عدم برخورداری از امنیت کافی: به دلیل اینکه کد جاوا اسکریپت برای کاربر قابلمشاهده است، ممکن است برخی از کاربران برای اهداف مخرب از آن سوءاستفاده کنند؛ بهعنوان مثال ممکن است کاربری از کد منبع بدون اجازه استفاده کند. قرار دادن یک کد تهدیدکننده امنیت تمام اطلاعات یک وبسایت در وبسایتهای ایجادشده با جاوا اسکریپت، کار بسیار راحتی است؛ بنابراین استفاده از جاوا اسکریپت برای طراحی وبسایتهایی که قرار است میزبان اطلاعات بسیار مهم شوند، گزینه مناسبی نیست.
تفسیر متفاوت کدهای جاوا اسکریپت در مرورگرهای مختلف: هر یک از مرورگرها این کدها را به روشهای متفاوتی تفسیر میکنند؛ بنابراین قبل از انتشار این کدها باید از قابلاجرا بودن آنها در مرورگرهای مختلف اطمینان کسب کرد. برخی از مرورگرهای قدیمی از قابلیتهای جدید جاوا اسکریپت پشتیبانی نمیکند و برنامهنویسان قبل از استفاده از آن باید در مورد این موضوع مطمئن شوند.
عدم وجود ابزار مناسب برای باگگیری کدهای جاوا اسکریپت: اگرچه برخی از ویرایشگرهای HTML از قابلیت باگگیری پشتیبانی میکنند؛ اما این قابلیت در این ویرایشگرها بهاندازه قابلیتهای موجود برای انجام این کار در سایر ویرایشگرها مثل ویرایشگرهای C و ++C، کارآمد نیست. در ضمن مرورگرها در هنگام استفاده از کدهای جاوا اسکریپت هیچ خطایی نمایش نمیدهند و این موضوع تشخیص مشکلات و باگها را برای توسعهدهندگان دشوار میکند.
پشتیبانی از وراثت منفرد: جاوا اسکریپت تنها از وراثت منفرد پشتیبانی میکند و از وراثت چندگانه پشتیبانی نمیکند؛ بنابراین تنها از یک کلاس پشتیبانی میکند. منظور از کلاس، داده تعریفشده توسط کاربر است که دارای ویژگیها و متغیرهای مختلف دارد
طولانی بودن مدتزمان لازم برای اجرای اسکریپت
متوقف شدن رندرینگ یک کد در کل وبسایت به دلیل ایجاد یک خطای کد: یک خطای کد میتواند روند رندر شدن کد در کل وبسایت را متوقف کند، بهگونهای که اصلاً انگار کد ارائه نشده است؛ البته مرورگرها در برابر چنین خطاهایی بهشدت مقاوم هستند.
{همه آنچه باید در مورد جاوا اسکریپت بدانید.}
منبع: دیجیاتو